Boko Haram i rekrutacja dzieci jako żołnierzy, zamachowców-samobójców

Boko Haram nadal rekrutuje dzieci i wykorzystuje je na polach bitew w całej Nigerii, Kamerunie, Nigrze i Czadzie, mówią urzędnicy i eksperci.

Chociaż poniosła poważne straty militarne w dorzeczu Jeziora Czad, według ekspertów grupa ekstremistów wydaje się przyjmować nowe strategie, aby ożywić swoje wpływy w regionie.

Urzędnicy z Wielonarodowej Połączonej Grupy Zadaniowej (MNJTF), regionalnego sojuszu wojskowego walczącego z powstaniem Boko Haram, twierdzą, że jedną ze strategii grupy jest zwiększenie rekrutacji dzieci.

„Informacje na temat tego niepokojącego rozwoju zostały przekazane przez źródła wywiadowcze i potwierdzone przez zainteresowane osoby i grupy” – powiedział płk Timothy Antiga, rzecznik MNJTF.

„Sami terroryści z Boko Haram również potwierdzili te okropne czyny, zamieszczając zdjęcia dzieci ubranych w mundury wojskowe i trzymających karabiny szturmowe na filmie nagranym podczas obchodów muzułmańskiego święta Eid al-Adha” – powiedział VOA w niedawnym wywiadzie.

Nigeryjski urzędnik wojskowy dodał, że rekrutacja dzieci-żołnierzy „jest ostatnią w orszaku brutalnej i nieludzkiej taktyki stosowanej przez Boko Haram”, odkąd dekadę temu rozpoczęła się rebelia. Boko Haram walczy o utworzenie islamskiego kalifatu z siedzibą w Nigerii.

Wieloletnia praktyka

Boko Haram od dawna angażuje się w masowe uprowadzenia uczennic, niewolnictwo seksualne kobiet i masowe mordy niewinnych cywilów, mówią urzędnicy i organizacje prawnicze.

W lipcu Specjalny Przedstawiciel ONZ ds. Dzieci i Konfliktów Zbrojnych przedstawił Radzie Bezpieczeństwa ONZ raport, w którym opisał „makabryczne akty przemocy wobec dzieci” w północno-wschodniej Nigerii, głównej bastionie Boko Haram i innych krajach, w których grupa bojowników prowadzi aktywną działalność.

„Dzieci Nigerii i krajów sąsiednich nadal doświadczały potwornych aktów przemocy ze strony Boko Haram, a ekspansja działań grupy w regionie Jeziora Czad jest poważnym problemem dla sekretarza generalnego” – powiedziała Virginia Gamba, specjalna przedstawicielka sekretarz generalny ds. dzieci i konfliktów zbrojnych.

Według raportu, który udokumentował naruszenia w okresie od stycznia 2017 r. Do grudnia 2019 r., Rekrutacja i wykorzystywanie dzieci stanowiło największą liczbę zweryfikowanych naruszeń, łącznie z 3601 chłopców i dziewcząt.

Według raportu grupa Boko Haram była odpowiedzialna za rekrutację i wykorzystanie 1385 dzieci, głównie poprzez uprowadzenie, wykorzystywanych w walce bezpośredniej i innych rolach wspierających, w tym jako niewolnicy seksualni.

W 2014 roku bojownicy Boko Haram porwali 276 uczennic ze szkoły w Chibok w stanie Borno.

Porwania przyciągnęły międzynarodową uwagę, gdy wielu światowych przywódców prowadziło kampanię na rzecz uwolnienia uczennic. Niektóre dziewczyny uciekły lub zostały uratowane przez nigeryjskie siły zbrojne. Uważa się, że obecnie bojownicy trzymają około 112 dziewcząt.

Nowojorska organizacja Human Rights Watch (HRW) poinformowała niedawno, że bojownicy Boko Haram wykorzystali zamachowców-samobójców dzieci w ataku na miejsce przesiedleńców w północnym Kamerunie na początku sierpnia, zabijając co najmniej 17 cywilów, w tym pięcioro dzieci i sześć kobiet.

„Wykorzystywanie dzieci jako zamachowców-samobójców do atakowania wysiedleńców jest odrażającą zbrodnią wojenną” – powiedziała w oświadczeniu Ilaria Allegrozzi, starszy badacz Afryki w HRW.

źródło: voanews.com