Bojownicy powiązani z Izydą ścinają głowy 11-sto letnim dzieciom w Mozambiku

Zdjęcie pokazuje zniszczone domy w północno-wschodniej prowincji Cabo Delgado Mozambiku po ataku islamistycznych bojowników. Zdjęcie: Marco Longari / AFP / Getty Images

Według Save the Children, islamscy powstańcy atakują ofiary w wieku zaledwie 11 lat

Dzieci w wieku 11 lat są ścinane w Mozambiku w ramach islamistycznego powstania, które zabiło tysiące ludzi i zmusiło wiele innych do opuszczenia ich domów – powiedziała brytyjska grupa pomocowa.

Organizacja Save the Children powiedziała, że ​​rozmawiała z przesiedlonymi rodzinami, które opisywały „przerażające sceny” morderstwa, w tym matki, których młodzi synowie zostali zabici. W jednym przypadku kobieta ukryła się bezradnie wraz z trójką innych dzieci, gdy jej 12-latek został zamordowany w pobliżu.

„Próbowaliśmy uciec do lasu, ale zabrali mojego najstarszego syna i ścięli mu głowę” – mówi 28-latek, który Save the Children nazywał Elsa.

„Nie mogliśmy nic zrobić, bo też byśmy zginęli”.

Inna matka, 29-letnia Save the Children, która nazywa Amelię, powiedziała, że ​​jej syn miał zaledwie 11 lat, kiedy został zabity przez uzbrojonych mężczyzn.

Cabo Delgado, wysunięta najbardziej na północ prowincja Mozambiku, od 2017 roku jest domem ropiejącej rebelii związanej z Państwem Islamskim (Isis), która nasiliła się dramatycznie w ubiegłym roku.

Podczas gdy ścinanie głów zawsze było znakiem rozpoznawczym ataków, w 2020 roku powstańcy zaczęli regularnie angażować wojsko w zdobywanie i utrzymywanie kluczowych miast. Brutalność również trwała, wraz z masowymi zabójstwami, w tym morderstwem około 52 osób naraz w wiosce Xitaxi w kwietniu.

Według projektu Armed Conflict Location and Event Data Project, firmy konsultingowej zajmującej się śledzeniem przemocy politycznej, w wyniku przemocy zginęło łącznie prawie 2700 osób ze wszystkich stron. Prawie 670 000 ludzi zostało przesiedlonych, powiedział Save the Children.

W zeszłym tygodniu Stany Zjednoczone ogłosiły grupę z Mozambiku jako zagraniczną organizację terrorystyczną w związku z jej powiązaniami z Izydą, mówiąc, że grupa podobno zobowiązała się do lojalności już w 2018 roku. Isis ogłosiła swój pierwszy atak w Cabo Delgado w czerwcu 2019 roku.

Ambasada Stanów Zjednoczonych w Mozambiku poinformowała w poniedziałek, że amerykańskie siły specjalne będą szkolić żołnierzy piechoty morskiej Mozambiku przez dwa miesiące, a kraj zapewni również sprzęt medyczny i komunikacyjny, aby pomóc Mozambikowi w walce z powstaniem.

Amnesty International stwierdziła na początku marca, że ​​zbrodnie wojenne zostały popełnione przez wszystkie strony konfliktu, a siły rządowe są również odpowiedzialne za nadużycia wobec ludności cywilnej – zarzut ten zaprzeczył rządowi.

Chance Briggs, dyrektor organizacji Save the Children w Mozambiku, powiedział, że doniesienia o atakach na dzieci „zapadają w nasze serce”.

„Przemoc musi powstrzymać, a przesiedlone rodziny muszą być wspierane, gdy odnajdują swoje położenie i wychodzą z traumy” – dodał Briggs.

źródło: theguardian

Numer konta

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół”