Bojownicy ISIS gwałcą, torturują i krzyżują 12 chrześcijan, misjonarzy, którzy nie chcą zaprzeć się Jezusa

Grupa 12 chrześcijan, w tym 12-letni syn syryjskiego misjonarza, który założył dziewięć kościołów domowych w regionie, została brutalnie zamordowana przez bojowników Państwa Islamskiego za odmowę zaparcia się Jezusa Chrystusa – Christian Aid Mission .

Organizacja, która koncentruje się na docieraniu do obszarów na świecie, gdzie jest niewielu chrześcijan, stwierdziła, że ​​rodzimi misjonarze zostali schwytani przez IS w nieujawnionej wiosce 7 sierpnia i nakazali powrót do islamu.

41-letniemu przywódcy grupy misjonarskiej, jego młodemu synowi i dwóm innym pracownikom powiedziano, aby wyrzekli się Chrystusa przed tłumem gapiów, ale odmówili. Ich porywacze z IS zareagowali, odcinając palce chłopca i proponując, że przestaną, jeśli jego ojciec nawróci się z powrotem na islam. Jego ojciec ponownie odmówił i cała czwórka była torturowana, bita i ukrzyżowana.

„Wszyscy zostali okrutnie brutalnie dręczeni, a potem ukrzyżowani” – powiedział dyrektor ministerstwa w raporcie Christian Aid. „Zostali na krzyżach przez dwa dni. Nikt nie mógł ich usunąć”.

Obok ich ukrzyżowanych ciał umieszczono tabliczki z napisem „niewierni”.

Ośmiu innym misjonarzom, którzy zostali pojmani, również dano rozkaz wyrzeczenia się Chrystusa i powrotu do islamu tego samego dnia.

W grupie tej znalazły się dwie kobiety, które zostały publicznie zgwałcone przez bojowników IS. Wszystkich ośmiu ścięto za to, że nie wrócili do islamu.

„Mieszkańcy wioski mówili, że niektórzy modlili się w imieniu Jezusa, inni mówili, że niektórzy modlili się do Pana, a inni mówili, że niektórzy z nich podnieśli głowy, aby pochwalić w duchu Jezusa. powiedziała: Jezu! ” powiedział dyrektor ministerstwa.

IS zastosowało najbardziej brutalne i barbarzyńskie praktyki wobec chrześcijan w Syrii i Iraku, którzy nie zgadzali się z ich ideologią.

źródło: christianpost

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

REUTERS

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”