Benjamin Watson wzywa Amerykanów do walki za prześladowanych chrześcijan w Nigerii

Były zawodnik NFL  Benjamin Watson w solidarności z Nigeryjczykami, którzy jako Chrześcijanie są prześladowani w Afryce, wystąpił w  kampanii uświadamiającej dla Nigerii . Kampania, w której wzięli udział prominentni orędownicy obrony praw człowieka zarówno w USA, jak i na całym świecie, odbyła się na konferencji prasowej Facebook Live, na której przemawiał Watson.

„Jestem tutaj z tych samych powodów, co wszyscy inni” – wyjaśnił Watson. „Pamiętam, że kilka lat temu wywarło na mnie wrażenie, że Ciało Chrystusa tutaj, w Stanach Zjednoczonych, zajmuje się naszymi własnymi sprawami. Ale w porównaniu z tym, co dzieje się na świecie pod wieloma względami, potrzebujemy ludzi, którzy staną w obronie tych, którzy są prześladowani. W pewnym momencie możemy to być my ”.

Powołując się na Rwandę, przypomniał słuchaczom, że w pewnym momencie Rwanda potrzebowała ludzi do obrony niewinnych przed rzezią, a niewielu odpowiedziało na wezwanie do czasu masowej rzezi.

„Jestem kimś, komu zależy na sprawiedliwości. Naruszenia sprawiedliwości i praw człowieka są zagrożeniem dla nas wszystkich, co wydarzyło się w Rwandzie, gdzie nie rozmawialiśmy wystarczająco wcześnie, a 800 000 ludzi zginęło. Co powinniśmy zrobić?” Zapytał słuchaczy.

Międzynarodowy Komitet ds. Nigerii, który prowadzi tę inicjatywę, został utworzony, aby być głosem prześladowanych Nigeryjczyków. Celem organizacji jest pomoc Nigeryjczykom w osiągnięciu ich prawdziwego potencjału, pomagając w zwalczaniu przestępczości, a także działając na rzecz grup uciskanych i mniejszościowych.

Watson zawsze był zwolennikiem pomocy prześladowanym, a także był gorącym zwolennikiem położenia kresu handlowi ludźmi i dziećmi oraz wykorzystywaniu seksualnemu. On i inni piłkarze NFL spotkali się niedawno z wiceprezydentem Dominikany, aby porozmawiać z nim o sposobach zwalczania handlu ludźmi w kraju.

Na świecie jest około 2 miliony dzieci uwikłanych w handel dziećmi w celach seksualnych. Watson i jego żona byli rzecznikami tych dzieci od wielu lat, w tym współpracując z International Justice Mission , organizacją non-profit, która walczy o uwolnienie ofiar handlu ludźmi.

źródło: christianheadlines.com