Belgijka z depresją i autyzmem uznana za kwalifikującą się do eutanazji: „Nie mogę znaleźć spokoju ducha”

ANTWERP, Belgia –  Trzech lekarzy w Belgii ustaliło, że kobieta, która poza tym jest zdrowa, ale cierpi na depresję i autyzm, kwalifikuje się na mocy krajowych przepisów do eutanazji. Kobieta złożyła prośbę o śmierć wiele lat temu, ale mówi, że „robi wszystko, co w jej mocy, aby żyć”, pozostawiając otwartą opcję.

„Nie chcę umierać, ale nie chcę tak żyć” – powiedziała Amy de Schutter dla Sky News . „W tej chwili jest to nie do zniesienia i było nie do zniesienia przez długi czas”.

„W mojej głowie zawsze panuje chaos i nie mogę znaleźć spokoju ducha – nigdy, nigdy, nigdy” – powiedziała. „To się nigdy nie kończy”.

de Schutter, która ukończyła fizykę i jest autorką, wyjaśniła, że ​​cierpi na depresję od 11/12 lat, kiedy przeszła traumę w dzieciństwie. Jako nastolatka trafiała do zakładów psychiatrycznych i kilkakrotnie próbowała popełnić samobójstwo.

Mówi, że nadal dużo płacze, a ze względu na swój stan nie może znaleźć pracy ani wyjść za mąż.

„Rozumiem, jak ludzie mówią; “Wyglądasz dobrze, masz dyplom z fizyki i masz ładne mieszkanie ”, ale gdybyś widział mnie dzień w dzień w moim mieszkaniu, często płacząc, nawet nie mogąc wziąć prysznica tylko dlatego, że jestem… ”- podkreśliła  Schutter.

Pod koniec dwudziestki szukała pomocy lekarza w samobójstwie, które jest legalne w Belgii od 2002 roku i jest dostępne pod warunkiem, że dana osoba ma do czynienia z „nie do zniesienia i nieuleczalnym cierpieniem”.

Trzech lekarzy zatwierdziło teraz jej uprawnienia do eutanazji. de Schutter mówi, że „robię wszystko, co w mojej mocy, by żyć”.

Jednak dr Daniel Frampton z Towarzystwa Ochrony Dzieci Nienarodzonych (SPUC) powiedział w oświadczeniu, że  Schutter potrzebuje miłości i opieki, a nie śmierci.

„Sytuacja  Schutter jest niewątpliwie bardzo trudna, ale zasługuje na skuteczne leczenie, a nie wydawanie pozwolenia na śmierć osobom bezbronnym” – powiedział. „Wiele osób cierpi na różnego rodzaju udręki i depresje, a parodią byłoby sugerowanie, abyśmy wyeliminowali takich pacjentów zamiast ich choroby”.

źródło: christiannews.net