Belgia: lekarze zaangażowani w aborcję popierają “PRAWO” do zabicia noworodków

LEKARZE BELGIJSCY  ZAANGAŻOWANI W PROCEDER TZW. ABORCJI POPIERAJĄ PRAWO DO ZABICIA TAKŻE NOWORODKÓW.

Informacje są wynikiem badania przeprowadzonego wśród personelu ośmiu belgijskich placówek, w których zabija się dzieci na późnym etapie ciąży. Okazało się, że aż 89 proc. lekarzy zaangażowanych w taki proceder we Flandrii uważa za akceptowalne uśmiercanie dzieci także po narodzinach w przypadku poważnych chorób.

Tzw. aborcyjne prawo nie tylko oznacza śmierć dzieci poczętych, zmienia też kulturę i mentalność społeczeństwa – zauważyła prawnik. Jak dodała, prowadzi to także do degradacji personelu medycznego.

– Sytuacja pokazuje, że aborcja, zwłaszcza ta późna, niewiele różni się od zabicia dziecka już urodzonego. To jest zabicie tego samego człowieka. Takie oficjalne stanowisko, przyznawanie się przez lekarzy do akceptacji zabijania dzieci już urodzonych, pokazuje potworny problem z sumieniem środowiska medycznego. Nie jest to zaskakujące – to naturalna konsekwencja wykonywania aborcji, najpierw wczesnych, potem w średnim etapie rozwoju człowieka, a następnie już aborcji późnych, przed samym porodem. Są tacy pseudoetycy, którzy twierdzą, że nawet zabijanie dziecka kilkuletniego miałoby być akceptowalne. Cywilizacja śmierci roztacza coraz szersze kręgi – akcentowała psycholog.

Według Magdaleny Korzekwy-Kaliszuk, takie sytuacje są dowodem, że wszelkie „kompromisy” w sprawie ludzkiego życia to równia pochyła w stronę cywilizacji śmierci.

– Małymi krokami próbuje się najpierw rozszerzać interpretację prawa, aby możliwe było zabijanie coraz większej liczby dzieci, a następnie – tymi samymi metodami – próbuje się rozszerzać bierność sumienia czy osłabiać sumienie, aby tego typu okrutne zabójstwa były wręcz akceptowane – dodała Magdalena Korzekwa-Kaliszuk.

Prawnik i psycholog podkreśliła, że dziś trzeba zdecydowanie mówić, że na żadnym etapie życia nie można zabijać człowieka.

źródło: rm.pl

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)