Bangladesz to jeden z najbiedniejszych krajów świata-potrzebna pomoc żywnościowa

Tomasz Sulej:
Byłem w Bangladeszu i wiem jak tam jest. Na pewno sami jesteśmy zmęczeni wiadomościami o koronawirusie. Może niektórzy z nas już zatykają uszy, jak słyszą to słowo. Ale pomyślmy o najbardziej ubogich ludziach.

Jak można pomóc? Przeczytaj dalej. Ale zapraszam Cię także do obejrzenia filmiku, który znajduje się pod tym linkiem:

Takie osoby mieszkają właśnie w Bangladeszu. Wielu z nas może pracować w czasie obecnego kryzysu w domach nie tracąc nawet części swojego miesięcznego wynagrodzenia. Nawet ci, którzy z powodu izolacji stracili część swoich przychodów w budżetach domowych, w sporej części mają pewne oszczędności, które pozwalają swobodnie funkcjonować.
Co w sytuacji biednych mieszkańców Bangladeszu, którzy przed epidemią zarabiali często tyle, aby im wystarczyło na jedzenie, a teraz nie są w stanie zarobić nawet na swoje jedzenie? Ich miejsca pracy zostały zamknięte – zupełny brak oszczędności to dramat dla wielu rodzin.
Bangladesz to jeden z najbiedniejszych krajów świata – gdzie oficjalne min. wynagrodzenie wynosi ok. 400 zł miesięcznie natomiast średnie wynagrodzenie nisko wykwalifikowanej osoby to ok. 260 zł a wysoko wykwalifikowanej to tylko ok. 480 zł
Rodzina czteroosobowa nawet gdy dwoje rodziców nisko wykwalifikowanych pracuje musi bardzo oszczędnie żyć aby móc przetrwać. Ci ludzi borykają się na co dzień z problem przeżycia – brak możliwości zarabiania w sytuacji epidemii to ryzyko niedożywienia szczególnie dzieci. Ile człowiek a tym bardziej dziecko może nie jeść bez konsekwencji dla swojego zdrowia?

Nie bądź obojętny na los potrzebujących w Bangladeszu:
Wpłać swój dar na konto:
Fundacja ADRA Polska
49 1240 1994 1111 0010 3092 3882
Tytułem: Pomoc dla potrzebujących w Bangladeszu

Pozdrawiam. Z Bogiem,
Tomek

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.