Bangladesz: chrześcijańska rodzina zaatakowana, ich dom zniszczony. “Bycie chrześcijaninem…to problem”

Dzieci w obozie dla uchodźców Rohingya/ Open Doors

5 maja 2021 r, Bangladesz

„Rodzina żyje teraz w strachu” i bynajmniej nie są jedynymi chrześcijanami w Bangladeszu, którzy się boją. Muzułmanie stanowią 90% populacji Bangladeszu; Chrześcijanie tylko 0,4%.

Podobnie jak w wielu innych krajach, „bycie chrześcijaninem i mniejszością jest problemem”, ponieważ chrześcijanie mogą spodziewać się niewielkiego współczucia ze strony władz należących do tych samych grup, z których pochodzą prześladowcy, lub sympatyzujących z prześladowcami.

Więcej relacji ChristianPersecution.com na temat prześladowań chrześcijan w Bangladeszu można znaleźć  tutaj .

„Niektórzy muzułmanie chcą ziemi rodziny chrześcijańskiej, więc atakują, plądrują i niszczą”, Sumon Corraya, Asia News , 1 maja 2021 r .:

Naogaon (AsiaNews) – Chrześcijańska rodzina została zaatakowana, a jej dom został zniszczony po tym, jak grupa muzułmanów wtargnęła do niego, aby przejąć ich pola uprawne.

Incydent miał miejsce 24 kwietnia w Sarakdanga, wiosce niedaleko Naogaon, a rodzina żyje teraz w strachu.

Napastnicy pochodzą z tej samej wioski, w której mieszkają tylko dwie rodziny chrześcijańskie. Wszyscy inni są muzułmanami. Dwie rodziny chrześcijańskie są członkami parafii Chandpukur.

Salina Baska, jedna z ofiar (zdjęcie 1), złożyła skargę na napastników, ale policja odmówiła jej pomocy. Zamiast tego poprosili ofiary o pieniądze. Jak dotąd nikogo nie zatrzymano w związku z incydentem.

„Muzułmanie zniszczyli nasz dom z gliny (zdjęcie 2)” – powiedział 38-letni Santal. „Ukradli nam blaszany dach, zabrali ryż, jedzenie, wszystko, co cenne. Bili też mnie i mojego męża kijem, nawet moje dzieci ”.

Jej rodzina żyje na ziemi należącej do jej przodków. Ale napastnicy kupili ziemię obok nich i teraz chcą przejąć ziemię sąsiadów.

„Bycie chrześcijaninem i mniejszością to problem” – wyjaśniła. „Jeśli muzułmanie chcą, mogą przejąć naszą ziemię, zająć ją szybko i łatwo. Ale nie traćmy nadziei. Będziemy walczyć o zachowanie naszej ziemi ”.

Napastnicy grozili teraz Salinie Baska, żądając wycofania skargi.

Proboszcz Chandpukur, ks. Belisario Ciro Montoya, Kolumbijczyk związany z Papieskim Instytutem Misji Zagranicznych (PIME), powiedział AsiaNews, że jego parafianie w Sarakdanga są przerażeni.

„W tej wiosce są tylko dwie rodziny chrześcijańskie” – powiedział. „Mają ważne dokumenty majątkowe, ale ci muzułmanie chcą nielegalnie zagarnąć ich ziemię. To niesprawiedliwość ”…

źródło: christianpersecution

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej