Azja Południowa: Dziewczynki-10,11,12,13 lat w małżeństwie ze starszymi mężczyznami-mówi Lovett.

Nauka czytania daje kobietom i dziewczętom poczucie własnej wartości i nadzieję. Dzięki Biblii jako tekstowi nauczania mogą doświadczyć niesamowitej miłości Boga do siebie. (Zdjęcie dzięki uprzejmości OM USA)

Zdjęcie małej dziewczynki z wiejskiej Azji Południowej, sześcio- lub siedmioletniej z Pakistanu, Indii lub Bangladeszu.

Zamiast rozpocząć szkołę Davi Lovett z Operacji Mobilizacja USA mówi, że ona – i inne małe dziewczynki takie jak ona – mają jeszcze kilka lat, by cieszyć się dzieciństwem.

Potem przychodzi małżeństwo, często dla mężczyzny wystarczająco dorosłego, by zostać tatą lub dziadkiem. „Zwłaszcza na obszarach wiejskich o wysokim poziomie analfabetyzmu młode dziewczyny – [niektóre] nawet w wieku 10, 11, 12, 13– [lat] – są w małżeństwie ze starszymi mężczyznami”, mówi Lovett.

„W Bangladeszu około 22 procent młodych dziewcząt wychodzi za mąż przed ukończeniem 15 lat.”

OM USA współpracuje z kościołami i organizacjami pozarządowymi, aby dać takim dzieciom inną przyszłość – tę zakorzenioną w miłości i nadziei Chrystusa.

Ile kosztuje dziewczynka?

Według UNICEF Azja Południowa przewodzi światu w małżeństwach dzieci. Małżeństwo dzieci dotyka zarówno chłopców, jak i dziewczynki na całym świecie – szczególnie w Azji Południowej:

Małżeństwo dzieci narusza prawa dzieci i naraża je na wysokie ryzyko przemocy i wykorzystywania.Indie mają największą liczbę narzeczonych na świecie – jedną trzecią światowej liczby. Bangladesz ma najwyższy wskaźnik małżeństw dzieci w Azji (czwarty najwyższy wskaźnik na świecie). Nepal ma również jeden z najwyższych wskaźników małżeństw dzieci w Azji zarówno wśród chłopców, jak i dziewcząt.

Raport opublikowany wcześniej w tym tygodniu mówi, że pandemia COVID-19 może pogorszyć ten trend. Urzędnicy UNICEF twierdzą, że ekonomiczne skutki uboczne ograniczeń koronawirusa prawdopodobnie doprowadzą rodziny głębiej do ubóstwa, co zwiększy ryzyko wykorzystania około 600 milionów dzieci.

Rozpaczliwe czasy prowadzą do desperackich działań. Jeśli członkowie rodziny nie mogą wygenerować dochodu, stają się wydatkami. „W jednym z tych krajów, jeśli jesteś młodym dzieckiem – w wieku pięciu, sześciu lub siedmiu lat – już ręcznie robisz papierosy [przez siedem godzin dziennie] za około 1 USD dziennie”, mówi Lovette .

„Nie możesz i nie uczęszczasz do lokalnej szkoły, ponieważ twoi rodzice są analfabetami; nie widzą wartości szkoły… Jeśli przegapisz klasę pierwszą, drugą i trzecią, nigdy nie możesz tam uczęszczać do szkoły podstawowej. ”

Okoliczności takie jak te sprawiają, że życie młodych dziewcząt jest jeszcze trudniejsze. „[Jeśli] zastanawiasz się, jak możesz zmniejszyć obciążenie ekonomiczne, młodsze dziewczęta są [łatwiejsze] w związku małżeńskim w tej części świata”, wyjaśnia Lovette.

Powstała koncepcja i narodziny dziecka wprowadzają nowe problemy. Zobacz historię Needaty, aby dowiedzieć się, dlaczego.

„Przychodzimy i robimy szkolenia zawodowe, kształcenie umiejętności czytania, a następnie pomagamy im (byłym narzeczonym dzieciom) znaleźć przyszłość w tej sytuacji”, mówi Lovette.

Znajdź swoje miejsce w historii

Skoro już wiesz, jak zareagujesz? Lovett przede wszystkim prosi o modlitwę.

„To jest moja modlitwa -„ Panie, wzbudź ludzi z Bangladeszu, innych części świata, którzy byliby gotowi przyjść z miłością i służyć, a także przyczynić się do zmian”.

źródło: mnnonline.org

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”