Ataki na kościoły, domy modlitwy na całym świecie: zamieniają się w miejsca mordu,krwi i grozy

Chrześcijanie chodzą do kościoła, aby się modlić, rozwijać wiarę i czuć się bezpiecznie – ale osoby monitorujące wolność religijną twierdzą, że niektóre kościoły i inne domy kultu na całym świecie zamieniają się w miejsca rozlewu krwi.

„To bardzo przygnębiające, gdy widzisz dom modlitwy, który powinien być miejscem pokoju, miejscem, przestrzenią, w której czci się Boga – zamieniają się one w domy grozy” – powiedział Tony Perkins, przewodniczący Komisji Stanów Zjednoczonych ds. Wolności Religijnej na Świecie (US Commission on International Religious Freedom).

USCIRF monitoruje akty zastraszania ludzi wierzących i odnotowała drastyczny wzrost w zeszłym roku. Atakowano kościoły, cmentarze, klasztory i domy modlitwy.

Celem sprawców jest zniechęcenie wierzących do praktykowania i wyznawania wiary.

„Widzieliśmy ataki w różnych częściach świata – w Europie widzieliśmy je we Francji, widzieliśmy je w Niemczech, a te bezpośrednie ataki mają na celu zastraszanie i zniechęcanie ludzi do publicznego wyrażania swojej wiary”, mówi Perkins.

Chrześcijanie dobrze pamiętają śmiertelne ataki wielkanocne w Sri Lance w zeszłym roku, w których zamachowcy-samobójcy zaatakowali trzy kościoły i trzy hotele w Kolombo, zabijając 259 osób.

Państwo Islamskie twierdziło, że jest odpowiedzialne za rzeź.

Gwałtowne ataki są naganne, ale bardziej subtelne ataki są również lobbowane przez rządy wrogo nastawione do ludzi wiary poprzez przepisy i ograniczenia dotyczące budynków i spotkań, które utrudniają lub prawie uniemożliwiają wspólny kult.

We wrześniu prezydent Trump przeznaczył 25 milionów dolarów na programy mające na celu ochronę wolności religijnej i miejsc kultu religijnego.

Ponadto USCIRF zaleca rządowi USA rozszerzenie programów szkolenia i wyposażania lokalnych urzędników i społeczności w celu ochrony miejsc kultu i innych świętych miejsc.

Komisarze twierdzą, że programy te są potrzebne w wielu krajach, ale wskazują na zwiększone potrzeby w Afganistanie, Indiach, Malezji, Pakistanie i Wietnamie.

Perkins mówi, że każdy człowiek ma fundamentalne prawo do podążania za swoim sumieniem.

źródło: CBN News

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”