Armia Libii schwytała egipskiego terrorystę Mohammeda al-Senbekhti (znanego również jako Abu Khaled Mounir)

Jak się uważa, był on mózgiem zamachów bombowych w kościele w 2016 i 2017 r. – Egipt.

Uważa się również, że brał udział w ataku na koptyjskich chrześcijan w 2017 roku, gdy podróżowali do klasztoru św. Samuela. Został złapany w Trypolisie i deportowany do Bengazi. Te ataki zostały zgłoszone przez państwo islamskie, ale warto zauważyć, że doniesienia o schwytaniu Senbekhti informują, że został złapany podczas walki między wojskami wspieranymi przez Turcję w Libii. Jeśli raporty te zostaną w pełni zweryfikowane, należy zwrócić uwagę na dwa istotne punkty.

Po pierwsze, czy Senbekhti zostanie ekstradowany z powrotem do Egiptu i jak władze egipskie poradzą sobie z jego procesem. Egipt od czasu powstania ISIS stracił wielu terrorystów, często mówiąc, że osoby te były zaangażowane w atak na chrześcijan. Ale Egipt nigdy nie udostępnił informacji z tych incydentów, które mogą pomóc chrześcijanom ulepszyć własne środki bezpieczeństwa. Zrozumienie procesu, za którym kościoły i wspólnoty chrześcijańskie wybierane są na terrorystów, stanowi ważną część zapewnienia, że ​​ataki te są zminimalizowane.

Po drugie, sytuacja, która doprowadziła do schwytania Senbekhti, stanowi kolejny dowód na poparcie grup wspierających Turcję w regionie, które są znane z prześladowań chrześcijan i innych grup mniejszościowych. Turcja stanowczo zaprzecza, że ​​popiera dżihadyzm w regionie, ale wciąż pojawiają się dowody na to, że używają byłych ekstremistów ISIS jako własnych najemników. Turcja twierdzi, że będzie chronić wolność religijną, ale historia pokazuje, że jest inaczej.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.