Chrześcijańska para z Pakistanu, która jest więziona od sześciu lat i skazana na śmierć za fałszywe bluźnierstwa pod zarzutem wysłania SMS-a obrażającego islamskiego proroka Mahometa, nadal ma opóźnienie w apelacji skazującej.

Shagufta Kausar i jej mąż, Shafqat Emmanuel, częściowo sparaliżowany, zostali oskarżeni przez lokalnego imama o popełnienie bluźnierstwa poprzez wysłanie mu obraźliwej wiadomości tekstowej w 2013 roku.

Maulvi Mohammed Hussain, przywódca meczetu w mieście Gojra w prowincji Pendżab, twierdził, że Emmanuel użył telefonu swojej żony do wysłania antyislamskiej wiadomości tekstowej. Później twierdził, że nastąpiły inne wiadomości.

Hussain powiedział, że się modli, kiedy otrzymał obraźliwą wiadomość tekstową od nieznanego numeru.

Muzułmański duchowny podobno pokazał wiadomość tekstową dwóm innym imamom, zanim zwrócił się do swojego adwokata w postępowaniu sądowym. Później wraz ze swoim prawnikiem twierdzili, że obaj otrzymali kolejne bluźniercze wiadomości.

Policja zarejestrowała sprawę o bluźnierstwo w następstwie skargi imama, a para została aresztowana 21 lipca 2013 r. Zostali oni oskarżeni o „obrażanie Koranu” i „obrażanie proroka”.

W 2014 r. Zostali skazani na osobne więzienia.

Według niektórych doniesień „[Kauser] jest przetrzymywana w tej samej celi, w której Asia Bibi była przetrzymywana przed zwolnieniem”, powiedział Will Stark, dyrektor regionalny Azji Południowej w International Christian Concern, w środę Christian Post.

„W odniesieniu do Shafqata jego stan zdrowia znacznie się pogorszył podczas uwięzienia” – dodał Stark. „Jest tak, ponieważ więzienie nie zapewnia mu udogodnień. Odleżyny i brak odżywiania są zdecydowanie problemami, które widziałem, szczególnie w odniesieniu do sprawy Shafqata”.

Według  BBC , ostatnia rozprawa przed sądem w Lahore została zaplanowana na środę. Rozprawa została jednak opóźniona i ogłoszona zostanie nowa data rozprawy.

Brat Kausara, Joseph, powiedział BBC, że jego siostra i jej mąż są nie tylko niewinni, ale wierzy, że nie mają nawet wystarczającej umiejętności pisania tekstów.

Józef powiedział również, że jego szwagier był torturowany i zmuszony do złożenia fałszywych zeznań.

„Powiedział mi, że policjant uderzył go tak mocno, że złamano mu nogę” – powiedział Joseph.

Wiadomo również, że wiadomości tekstowe zostały napisane w języku angielskim. Poza niepiśmiennością Shafqat i Shagufta nie znają języka angielskiego – w mowie i piśmie.

Adwokat pary, Saif ul Malook, który również pomagał w apelacji w sprawie o bluźnierstwo Asi Bibi, powiedział, że zarzuty przeciwko Kausarowi i Emmanuelowi są „głęboko wadliwe” i „słabsze” niż zarzuty przeciwko Bibi.

Chociaż telefon był zarejestrowany na nazwisko Kausara, Malook powiedział BBC, że „w ich procesie zasugerowali, że chrześcijański sąsiad, z którym się sprzeczali, mógł kupić kartę SIM na nazwisko Kausara i wysłać wiadomości”.

W 2014 r. Nadeem Hassan, który również reprezentuje parę w sądzie wyższym, powiedział, że obrażające wiadomości zostały wysłane z zagubionego telefonu. Wyjaśnił następnie, że „fałszywa karta SIM” została przedstawiona jako dowód przeciwko parze, donosi The Telegraph .

W zeszłym roku Hassan powiedział ICC, że zarzut ten „opiera się na nienawiści religijnej i służy do zaspokajania osobistych uraz”.

Przed aresztowaniem Kausar pracowała jako sprzątaczka w chrześcijańskiej szkole. Emmanuel jest sparaliżowany od pasa w dół od 2004 roku, po wypadku, który złamał mu kręgosłup. W chwili wypadku mieszkali z czwórką małych dzieci w kościele.

Stark powiedział, że dzieci nadal się ukrywają, ze względu na sprawę ich rodziców.

„Podobnie jak wielu krewnych chrześcijan oskarżonych o bluźnierstwo, żyją oni w strachu, że oskarżenie o bluźnierstwo ich rodziców może spowodować, że ekstremiści ich zaatakują” – dodał.

Malook powiedziała, że ​​para potrzebuje tego samego międzynarodowego wsparcia, które Bibi otrzymała w latach, w których czekała na swoją apelację. A jeśli zostaną uniewinnieni, powiedział, że również będą musieli otrzymać azyl.

Chociaż nikt jeszcze nie został stracony pod zarzutem bluźnierstwa, ludzie oskarżeni o przestępstwo zostali zabici przez odwetową przemoc mafii . Zarzuty dotyczące bluźnierstwa są często zgłaszane w celu rozstrzygania osobistych sporów i dyskryminacji mniejszości religijnych.

Chrześcijanie stanowią zaledwie 1,6% ludności kraju.

W zeszłym roku Asia Bible została uniewinniona przez pakistański Sąd Najwyższy za zarzuty o bluźnierstwo po tym, jak leżała w celi śmierci przez ponad osiem lat. Bibi od tego czasu napisała książkę o swoich doświadczeniach.

Pakistan, 96% muzułmanów – większość kraju, w  szeregu jako piąty najgorszy kraj na świecie, jeśli chodzi o  prześladowania Chrześcijan, według 2020 World Watch List otwartych drzwi w USA. W 2018 r. Pakistan został również  nazwany przez Departament Stanu USA „krajem szczególnie zainteresowanym” z powodu naruszeń wolności religijnej.

Przesłuchanie apelacyjne pary zostało przełożone na 22 czerwca 2020 r.

autor: Melissa Barnhart na Twitterze: @MelBarnhart

One thought on “Apelacyjny wyrok śmierci za bluźnierstwo pakistańskiej pary chrześcijańskiej opóźnił się po 6 latach więzienia