Anglia: wszystkie szkoły muszą uczyć o LGBTQ od najmłodszych klas

Szkoły średnie będą uczyć o orientacji seksualnej, tożsamości płciowej i zdrowych relacjach, podczas gdy w szkołach podstawowych dzieci będą poznawać różne typy rodzin, w tym rodziny obejmujące członków LGBTQ.

Nowe wytyczne LGBTQ

„Z tego względu wprowadziliśmy Edukację Relacji jako przedmiot obowiązkowy we wszystkich szkołach podstawowych w Anglii, Edukację Relacji i Edukację Seksualną jako przedmioty obowiązkowe we wszystkich szkołach średnich, a także Edukację Zdrowia jako przedmiot obowiązkowy we wszystkich szkołach finansowanych przez państwo” – ogłoszono w wytycznych.

Sidonie Bertrand-Shelton z wiodącej, brytyjskiej organizacji pro-LGBTQ o nazwie Stonewall, oczywiście ucieszyła się z podjętej decyzji, mówiąc: „Edukacja uwzględniająca LGBT to uczenie, że niektóre dzieci mają dwie mamy lub dwóch ojców. Uczenie się o różnych typach rodzin już od wczesnych lat pomaga stworzyć włączające środowisko, by wszyscy czuli, że przynależą”.

Jednak nie wszyscy rodzice dobrze przyjęli nowe metody.

W październiku zeszłego roku, rodzice w Birmingham zaprotestowali przeciwko temu, by ich dzieci uczyły się o równości LGBTQ, twierdząc, że lekcje o relacjach między osobami tej samej płci stoją w sprzeczności z ich przekonaniami religijnymi.

Rodzice trzymali tablice z napisami: „Moje dziecko, mój wybór”, „Pozwólcie dzieciom być dziećmi” i „Powiedz nie seksualizacji dzieci”.

Szkoła Publiczna Parkfield w Birmingham zawiesiła w zeszłym roku program nauczania LGBTQ, by skonsultować się z rodzicami, gdy pojawiły się demonstracje.

Mimo sprzeciwu w Birmingham, członkowie angielskiego parlamentu zagłosowali 538 do 21 za tym, by od września 2020 roku wprowadzić do szkół nowy program nauczania.

Rodzice mają prawo wnioskować o wycofanie swojego dziecka z niektórych lub wszystkich lekcji prowadzonych w ramach edukacji seksualnej, jednak uczniom nie wolno opuścić części programu obejmującej Edukację Relacji i Zdrowia.

W nowej polityce ogłoszono: „Oczekujemy, że wszyscy uczniowie w samą porę będą uczeni treści LGBT jako części tego obszaru programu nauczania”.

Źródło: CBN News

bp Kussala: bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”