Amerykański pastor zatrzymany w Indiach wreszcie uwolniony!

Pozwolono pastorowi wrócić do domu po siedmiomiesięcznym areszcie

19.05.2020 Waszyngton(ICC)
Pastor Bryan Nerren przetrzymywany w Indiach od października 2019 r., może teraz swobodnie wrócić do domu do swojej rodziny w Stanach Zjednoczonych. Wiadomości te kończą siedmiomiesięczną gehennę prawną, która rozpoczęła się od fałszywego oskarżenia pastora Nerrena o naruszenie indyjskiej ustawy o zarządzaniu walutami.
Według American Center for Law and Justice (ACLJ) zarzuty wobec Pastora Nerrena zostały wycofane, a prokuratura wycofała swoją sprawę w piątek, 15 maja. Sędzia nadzorujący sprawę Pastora Nerrena uchylił zakaz podróżowania, który utrzymywał Pastora Nerrena w Indiach od października 2019 r., co pozwala mu teraz wrócić do Stanów Zjednoczonych do swojej rodziny.

5 października 2019 r. Pastor Nerren i dwóch innych pastorów z Tennessee przybyli do Indii, aby wziąć udział w konferencjach w Indiach i Nepalu. ACLJ poinformował, że pastor Nerren był celem i aresztowany przez indyjskich agentów celnych po tym, jak powiedział im, że jest chrześcijaninem.

Kiedy trzej pastorzy przybyli do New Delhi, pastor Nerren został zatrzymany przez agentów celnych podczas przeprowadzania kontroli bezpieczeństwa krajowego w celu lotu do Bagdogra. Według ACLJ pastor Nerren miał fundusze na pokrycie kosztów dwóch konferencji i dwutygodniowej podróży dla siebie i innych pastorów. Agenci celni pytali Pastora Nerrena o fundusze i ich wykorzystanie przez około godzinę.

Według ACLJ, agenci celni zapytali szczególnie pastora Nerrena, czy jest chrześcijaninem i czy fundusze zostaną wykorzystane na wsparcie spraw chrześcijańskich. Po dokładnym wyjaśnieniu wykorzystania funduszy agenci celni powiedzieli pastorowi Nerrenowi, że jest wolny. Kiedy jednak pastor Nerren przybył do Bagdogry, został aresztowany za naruszenie indyjskiej ustawy o zarządzaniu wymianą walut i przewieziony do Siliguri, gdzie był osadzony na sześć dni i nie pozwalał na żadne odwiedziny, w tym gościom z konsulatu USA.

Pastor Nerren był w stanie uzyskać zwolnienie za kaucją po sześciu dniach więzienia. Jednak sędzia nadzorujący jego sprawę zachował paszport pastora Nerrena i nakazał amerykańskiemu pastorowi zakaz podróżowania. Dopóki zarzuty przeciwko niemu nie zostały wycofane w ubiegły piątek, pastor Nerren był skutecznie uwięziony w Siliguri.
Nietolerancja religijna i przypadki prześladowań stale się nasilają w Indiach, odkąd Partia Bharatiya Janata (BJP), partia polityczna oparta na ideologii nacjonalistycznej Hindusów, przejęła władzę w 2014 roku. Według Evangelical Fellowship of India (EFI), 147 przypadków religijnych motywowana przemoc wobec chrześcijan została udokumentowana w 2014 r. W 2019 r., po pięciu latach rządów BJP, EFI odnotowało 366 przypadków religijnie motywowanej przemocy wobec chrześcijan.

William Stark, regionalny dyrektor ICC ds. Azji Południowej, powiedział: „Fałszywe zarzuty wobec pastora Nerrena zostały odrzucone i że może on wrócić do domu do swojej rodziny. Najbardziej niepokojące w przypadku pastora Nerrena jest to, w jaki sposób celnicy zwrócili się do niego po tym, jak powiedział im, że jest chrześcijaninem. Nikt nie powinien być celem jakichkolwiek nadużyć z powodu ich tożsamości religijnej, szczególnie w Indiach. Zgodnie z art. 25 konstytucji Indii jednostki mogą swobodnie wyznawać, praktykować i propagować swój wybór religii. Wygląda na to, że ta konstytucyjna ochrona nie została udzielona pastorowi Nerrenowi. Zamiast tego był zmuszony znieść siedem miesięcy pozbawienia wolności w Indiach, ponieważ przedstawił się jako chrześcijanin ”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza