TIZI-OUZOU , Algieria  ( Morning Star News ) – Chrześcijanin, który trzy lata temu otrzymał i opublikował na swoim koncie na Facebooku kreskówkę proroka islamu, nie przejmował się zbytnio, gdy żandarmeria pojawiła się u jego drzwi 20 stycznia.

Źródła podają, że następnego dnia 43-letni ojciec czwórki małych dzieci został skazany na pięć lat więzienia zgodnie z algierskim prawem za obrażanie Mahometa.

„To tragedia dla nas i dla jego rodziny” – powiedział pastor Seighir. „Kiedy członek Ciała Chrystusa jest chory, całe ciało odczuwa ból. Brat Hamid był naiwny, akceptując tę ​​kreskówkę na swoim koncie na Facebooku. Że ta historia sięga trzy lata wstecz i dopiero teraz powraca – trudno ją strawić ”.

Czwórka dzieci Hamida ma 6, 4, 3 i 3 miesiące, a jego żona jest przygnębiona i przerażona, zwłaszcza że jedno z dzieci jest poważnie chore – dodał pastor.

Żandarmeria zabrała Hamida do aresztu w celu przesłuchania późnym wieczorem 20 stycznia i zwolniła go, ale ledwo wrócił do domu, kiedy otrzymał wezwanie do powrotu, podają źródła. Wrócił sam, aby dowiedzieć się, czego chcą, został zatrzymany i spędził noc w celi więziennej.

Następnego ranka (21 stycznia), około godziny 11 rano, prawnik pastor Seighir i inni chrześcijanie przybyli na rozprawę przed sądem w Arzewie, nadmorskim mieście w prowincji Oran, po przesłuchaniu go na temat karykatury Muhammad nagrał na swoim koncie na Facebooku zrzut ekranu wykonany przez agentów z algierskiej jednostki ds. Cyberprzestępczości w 2018 roku, prokurator zażądał ukarania go pięcioletnim więzieniem na podstawie artykułu 144 kodeksu karnego za obrażanie Mahometa.

Pastor Seighir powiedział, że on i adwokat zachęcali Hamida do odroczenia przesłuchania, ponieważ algierskie prawo pozwala obrońcy na tydzień na przygotowanie obrony. Chętny do powrotu do domu i wierząc, że będzie w stanie to zrobić po rozprawie, Hamid poprosił o stawienie się przed sędzią tego samego dnia, a uczynił to o godzinie 14 wraz ze swoim adwokatem.

Sędzia skazał go na pięć lat więzienia za obrazę Mahometa. Jego adwokat powiedział Morning Star News, że istnieje duża szansa, że ​​wyrok zostanie zmniejszony w wyniku odwołania.

źródło: morningstarnews

To najgorszy czas dla Sudańczyków-75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)