Afganistan – Perspektywy Bezpieczeństwa Żywnościowego

Afganistan odcięty od międzynarodowej pomocy!!!
Obecnie na afgańskich bazarach ceny oleju, mąki czy ryżu są nawet dwa-trzy razy wyższe niż kilka miesięcy temu. Według wyliczeń Światowego Programu Żywnościowego (WFP) już we wrześniu 2021 r. tylko w 5 proc. afgańskich gospodarstw domowych było na tyle żywności, że wszyscy domownicy mogli się najeść tyle ile chcieli.
Teraz WFP alarmuje zaś, że aż 22,8 mln mieszkańców (z 38,9 mln wszystkich) może już w najbliższych tygodniach stanąć przed brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, a więc w sytuacji, w której nie może być pewne czy uda się zdobyć żywność.
Światowy Program Żywnościowy (WFP) ostrzegł, że ponad połowa mieszkańców Afganistanu może mieć problemy ze zdobyciem odpowiedniej liczby żywności. Gospodarka tego kraju załamała się po przejęciu w nim władzy przez talibów.
Kryzys humanitarny o niewiarygodnych rozmiarach stał się jeszcze bardziej złożony i dotkliwy od czasu przejęcia kontroli przez talibów. Utrata miejsc pracy, brak gotówki i gwałtownie rosnące ceny tworzą nową klasę głodnych w Afganistanie. 22,8 miliona Afgańczyków – czyli ponad połowa populacji – nie spożywa wystarczającej ilości żywności.
Kraj znajduje się na skraju załamania gospodarczego , lokalna waluta jest na najniższym poziomie w historii, a ceny żywności rosną.
Ostre niedożywienie przekracza progi awaryjne w 25 z 34 prowincji i oczekuje się, że w ciągu najbliższych 12 miesięcy prawie połowa dzieci poniżej 5 roku życia oraz jedna czwarta kobiet w ciąży i karmiących piersią będzie potrzebować ratującego życie wsparcia żywieniowego.
Społeczność międzynarodowa musi zintensyfikować działania, aby zapobiec katastrofie humanitarnej.