Afganistan: „Krew płynie ulicami jak woda. Błagam, nie zostawiajcie nas samych”

Afgańscy chrześcijanie pragną kontynuować tam Boże dzieło mimo konsekwencji śmierci z rąk talibów

27.08.2021 Afganistan  – Według Union of Catholic Asian News (UCAN), afgańscy chrześcijanie zobowiązali się kontynuować „ Boże dzieło ” w Afganistanie po przejęciu kraju przez talibów. W filmie opublikowanym przez Global Catalyst Ministries afgański chrześcijanin błaga chrześcijan na całym świecie, aby nie zapomnieli o podziemnym kościele w Afganistanie.

„ Nie wiem, jaka będzie przyszłość tego kraju ” , powiedział afgański chrześcijanin, którego tożsamość została ukryta ze względów bezpieczeństwa. „ Nie jesteśmy w stanie kontrolować naszych emocji, ponieważ pracowaliśmy tak ciężko przez 20 lat. Cała nasza praca z ostatnich 20 lat została utracona z dnia na dzień.

„ Ale nie opuszczamy pola ” — kontynuował chrześcijanin. „ Będziemy ciężej walczyć i kontynuować Boże dzieło.

Odkąd 13 kwietnia USA ogłosiły zamiar wycofania się z Afganistanu, talibowie szybko przejęli kontrolę nad krajem. W zeszłym tygodniu siły talibów wkroczyły do ​​Kabulu, skutecznie zapewniając całkowitą kontrolę nad Afganistanem.

Gdy talibowie są u władzy, wielu chrześcijan obawia się, że będą celem i będą surowo prześladowani.

źródło: International Christian Concern

International Christian Concern

27 sierpnia 2021 – Jak informuje nas organizacja Voice of the Martyrs zeszłego wieczoru niektórzy chrześcijanie udali się do bezpiecznego kraju pomimo zamachów terrorystycznych, o których donosiły media głównego nurtu. Wciąż jest jednak wielu chrześcijan, którzy próbują wyjechać z Afganistanu, a wysiłki związane z ich ucieczką zmieniły się, ponieważ sytuacja na lotnisku w Kabulu stała się nie do utrzymania.

Nasza uwaga jest podzielona w tej kwestii.

Wierzący którzy pozostali w Afganistanie nie mają środków na podstawowe potrzeby, takie jak żywność i woda. Banki, choć otwarte, nie mają gotówki do wypłaty. Wielu chrześcijan odczuło już ciężar reżimu talibów, donosząc o odnalezieniu i zabiciu niektórych z aktywnych w sferze społecznej chrześcijan.

Proszę, módlcie się dalej za naszych współwyznawców w tej trudnej sytuacji.

Oprócz groźby śmierci wiele rodzin chrześcijańskich obawia się o bezpieczeństwo swoich dzieci.

Zapadł wyrok śmierci na afgańskich chrześcijan i na chrześcijańskie dzieci

W niedzielę 15 sierpnia bojownicy talibscy zdobyli Kabul, skutecznie zapewniając całkowitą kontrolę nad Afganistanem.

„ Mówimy ludziom, aby zostali w swoich domach, ponieważ wychodzenie teraz jest zbyt niebezpieczne ” – powiedział chrześcijański przywódca w Afganistanie, którego nazwisko jest ukrywane ze względów bezpieczeństwa. Podczas gdy talibowie ogłosili powszechną amnestię, przywódca ten obawia się, że chrześcijanie nadal będą celem bojowników talibskich patrolujących ulice Kabulu i innych miast.

Chrześcijańska społeczność Afganistanu składa się prawie wyłącznie z konwertytów z islamu. Niektórzy szacują, że populacja chrześcijańska wynosi od 10 000 do 12 000, co czyni ją największą mniejszością religijną w kraju. Jednak z powodu ekstremalnych prześladowań społeczność chrześcijańska pozostaje w dużej mierze zamknięta i ukryta przed wzrokiem publicznym.

Ich status konwertytów sprawia, że ​​afgańscy chrześcijanie stają się bezpośrednim celem prześladowań zarówno ze strony grup ekstremistycznych, jak i ogółu społeczeństwa. W Afganistanie porzucenie islamu jest uważane za wyjątkowo haniebne, a nawróceni mogą ponieść tragiczne konsekwencje, jeśli ich nawrócenie zostanie odkryte.

Według ideologii talibów Afganistan jest krajem muzułmańskim i niemuzułmanie muszą opuścić Afganistan lub zaakceptować status drugiej kategorii. Jeśli chodzi o chrześcijan pochodzących z nawróconych środowisk, talibowie uznają ich za apostatów i poniosą śmiertelne konsekwencje szariatu.

„ Niektórzy znani chrześcijanie już odbierają telefony z pogróżkami ” — powiedział przywódca chrześcijański . „ W tych rozmowach telefonicznych, nieznani ludzie mówią:” Wracamy po ciebie.

International Christian Concern

Po zwycięstwie talibów w Afganistanie nie odnotowano żadnych ukierunkowanych zabójstw chrześcijan. Jednak przywódcy chrześcijańscy obawiają się, że zgłoszenie zabójstw jest tylko kwestią czasu.

Życie pod rządami talibów jest już bardzo trudne dla chrześcijan w dystryktach, w których talibowie sprawują władzę. Kiedy Talibowie przejmują kontrolę nad wioską, żądają, aby wszystkie gospodarstwa domowe udały się do miejscowego meczetu, aby modlić się pięć razy dziennie.

Ci, którzy nie przychodzą, muszą podać dobry powód, by ominąć modlitwę.

W niektórych północnych częściach Afganistanu talibowie już egzekwują ścisłą interpretację prawa szariatu. Mężczyźni muszą zapuszczać brody, kobiety nie mogą wyjść z domu bez męskiej eskorty, a życie staje się coraz bardziej niebezpieczne.

„ Wielu chrześcijan obawia się, że talibowie zabiorą ich dzieci, zarówno dziewczynki, jak i chłopców, jak w Nigerii i Syrii ” .

„ Dziewczyny zostaną zmuszone do poślubienia bojowników talibów, a chłopcy zostaną zmuszeni do bojówek talibów. Obaj zostaną wysłani do medres na pranie mózgu.

Niepewność i strach przed terrorem zdominowały myśli wielu afgańskich chrześcijan.

Oto, co wiemy:

• Sytuacja w Afganistanie ciągle się zmienia, a większość wiadomości, które słyszymy z wewnątrz kraju, jest ponurych. Chrześcijanie są najbardziej wrażliwą mniejszością religijną w Afganistanie.
  • Jako zagrożona grupa afgańscy chrześcijanie powinni być uważani za społeczność, którą należy ewakuować z kraju, ponieważ najprawdopodobniej staną się obiektem zastraszania, przemocy i prześladowań ze strony talibów.
  • Talibowie chodzą od drzwi do drzwi, aby zidentyfikować chrześcijan.
  • Chrześcijanie odbierają telefony od talibów, mówiące: „Idziemy po ciebie”.
  • Wielu chrześcijan się ukrywa.
  • Kilku sędziów i urzędników państwowych zostało zamordowanych.

Bądź na bieżąco z aktualizacjami na naszej stronie internetowej.

Potrzebujemy Twojej pomocy, aby służyć naszym walczącym braciom i siostrom w Afganistanie.

Czy dołączysz do nas w tej kluczowej misji?

Uratuj afgańskiego chrześcijanina

Jak możesz pomóc:
  • Modlitwa |  Możesz modlić się za naszych braci i siostry.
  • Skontaktuj się z urzędnikami | Napisz do swoich przedstawicieli w Parlamencie RP, aby nazwali afgańskich chrześcijan grupą zagrożoną, by mogli otrzymać status uchodźcy w Polsce.
  • Darowizna| Przekaż dar swojego serca na nasz Fundusz na rzecz Afganistanu poniżej.
  • Udostępnij tą informację| Zachęć innych do podjęcia działań.
Ich krzyki lęku i cierpienia pod rządami talibów są pilne. Prosimy o pomoc teraz!

Pomoc Afganistan

Numer konta

FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół – Afganistan”