Aborcja selektywna ze względu na płeć może oznaczać 7 milionów mniej indyjskich dziewcząt do 2030 roku

Szacuje się, że w Indiach do 2030 roku urodzi się prawie siedem milionów mniej dziewcząt ze względu na powszechne stosowanie w tym kraju aborcji selektywnej ze względu na płeć.

Naukowcy z Uniwersytetu Nauki i Technologii Króla Abdullaha w Arabii Saudyjskiej twierdzą, że dramatyczne liczby są wynikiem preferencji dla chłopców i wezwali do wprowadzenia wsparcia w celu przeciwdziałania „istniejącym uprzedzeniom płciowym”.

Szacuje się, że w Indiach jest o 63 miliony mniej kobiet i dziewcząt, niż oczekiwano, odkąd w latach 70. XX wieku wprowadzono testy mające na celu określenie płci nienarodzonego dziecka.

“Ceniony i kochany ”

Obecnie stosunek płci w Indiach po urodzeniu wynosi 900-930 dziewcząt na 1000 chłopców.

W dystrykcie Sikar w Radżastanie na 1000 chłopców przypada 888 dziewcząt.

Anuradha Saxena, działaczka na rzecz praw kobiet w Sikar, powiedziała: „Usunięcie głęboko zakorzenionych zwyczajów i przekonań zajmie trochę czasu”.

Dodała, że ​​grupa pracuje nad „sprawieniem, by dziewczęta były cenione i kochane, zamiast być postrzegane jako ciężar, który potrzebuje ogromnego posagu, aby wyjść za mąż”.

Aborcja selektywna to zabijanie nienarodzonego dziecka ze względu na jego płeć. Z raportu amerykańskiej organizacji pro-life Alliance Defending Freedom wynika, że w Indiach tylko w jednym miesiącu jest mordowanych 50 tys. dziewczynek w łonach matek!

„Obyś była matką tysiąca synów” – takie życzenia składa się w Indiach. Urodzenie chłopca jest powodem do radości, dziewczynki zaś – żałoby i smutku. Dlaczego? Powodem jest fakt, że przy zamążpójściu od kobiety wymaga się olbrzymiego posagu. Syn natomiast przynosi rodzinie bogactwo m.in. poprzez ożenek i ma obowiązek opiekować się rodzicami do końca.

Z raportu amerykańskiej organizacji pro-life Alliance Defending Freedom (ADF) wynika, że w Indiach „50 tys. dzieci jest abortowanych każdego miesiąca z jednego tylko powodu: są dziewczynkami, a nie chłopcami”. I chociaż aborcja jest tam dozwolona od 1971 roku tylko w określonych przypadkach (m.in. gdy zagraża życiu i zdrowiu kobiety; gdy jest wynikiem gwałtu; gdy „płód może być uszkodzony”; gdy w ciążę zajdzie niezamężna nieletnia poniżej 18 roku życia; gdy w ciążę zajdzie kobieta ubezwłasnowolniona lub gdy do ciąży doszło po nieudanym zabiegu sterylizacji), a podawanie wyników badań USG dotyczących płci jest zabronione od 1996 roku, ten haniebny proceder dotyczący mordowania nienarodzonych dziewczynek jest powszechny.

źródło: christian.org.uk/stronazycia.pl/