8 chrześcijan zginęło, kościół spłonął podczas ataku bandytów w Nigerii

Chrześcijanka Adara modli się podczas niedzielnego nabożeństwa w kościele Ecwa w Kajuru w stanie Kaduna w Nigerii 14 kwietnia 2019 r. | LUIS TATO / AFP przez Getty Images

Ośmiu chrześcijan zostało zabitych, a budynek kościoła wraz z kilkoma domami został spalony w zeszłym tygodniu podczas ataku bandytów w stanie Kaduna w północno-zachodniej Nigerii. Niektórzy twierdzą, że jest to próba „oczyszczenia” kraju z chrześcijan.

Uzbrojeni „bandyci” zastrzelili ośmiu chrześcijan i podpalili kościół i domy w Ungwan Gaida w rejonie Chikun w stanie Kaduna w zeszłą środę, według amerykańskiego organu nadzorującego prześladowania International Christian Concern.

Liczba ofiar śmiertelnych została potwierdzona przez komisarza ds. Bezpieczeństwa wewnętrznego i spraw wewnętrznych Samuela Aruwana w oświadczeniu przekazanym mediom.

Ofiary zidentyfikowano jako Bitrus Baba, Umaru Baba, Gideon Bitrus, Bawa Gajere, Samaila Gajere, Sambo Kasuwa, Samuila Kasuwa i Solomon Samaila.

Według Aruwana zburzony budynek kościoła należał do wyznania Assemblies of God.

W osobnym incydencie w środę, wojska nigeryjskie Navy w Kujama ogólny obszar zginęło trzech „bandytów” i aresztowała dwóch wspólników po odparciu ataku na społeczność Wakwodna pobliżu wsi Kasso w okolicy rządowej Chikun, Premium Times gazeta Nigerii zgłaszane .

rocznym raporcie amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej z 2021 r. Komisarz Gary Bauer nazwał Nigerię „polem śmierci” chrześcijan.

„Zbyt często tę przemoc przypisuje się zwykłym„ bandytom ”lub tłumaczy się ją jako wrogość między rolnikami a pasterzami” – powiedział Bauer w raporcie. „Chociaż w tych stwierdzeniach jest trochę prawdy, ignorują główną prawdę: radykalni islamiści dopuszczają się przemocy inspirowanej tym, co ich zdaniem jest religijnym imperatywem, aby„ oczyścić ”Nigerię z chrześcijan. Muszą zostać powstrzymani ”.

Grupa społeczeństwa obywatelskiego International Society for Civil Liberties & Rule of Law z Anambry szacuje, że co najmniej 1470 chrześcijan zostało zabitych w pierwszych czterech miesiącach 2021 roku w Nigerii. Grupa szacuje również, że w tym okresie w Nigerii zostało uprowadzonych około 2200 osób.

źródło: christianpost

„Wstydliwy problem świata”. Głód milionów dzieci to hańba ludzkości

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Według ONZ, Sudan Południowy znajduje się na trzecim, najtragiczniejszym poziomie kryzysu humanitarnego. Oznacza to, że przetrwanie tego społeczeństwa jest poważnie zagrożone. Ponad połowa ludności tego kraju, czyli ok. 7 mln ludzi, przez sześć czy siedem miesięcy w roku nie ma wystarczającej ilości jedzenia.

Wojna w Południowym Sudanie trwa, z niewielkimi przerwami, od 1956 roku. Pierwsza wojna domowa trwała aż do 1972 roku. Kolejny wewnętrzny konflikt rozpoczął się już w 1983 roku i był jednym z najbardziej krwawych działań wojennych na świecie. Zginęło około 1,5 miliona cywilów, a ponad 4 miliony osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.

– Sudan Południowy jest pogrążony w chaosie. Rząd, zdominowany przez jedną grupę etniczną, walczy ze wszystkimi innymi plemionami. A tych w Południowym Sudanie jest ponad pięćdziesiąt. – tłumaczy dr Wojciech Wilk. Rzeczywiście wojna obejmuje niemal cały kraj. Jedynie niewielkie obszary uchowały się od przemocy. Działania zbrojne na tak wielką skalę nie mogły pozostać bez konsekwencji.

– Gospodarka zamarła. Rząd nie ma pieniędzy na wypłaty nawet dla swoich żołnierzy. Nie działają ośrodki zdrowia, szkoły, transport, a kraj pożera szalejąca inflacja – wyjaśnia szef PCPM. – Dla przykładu, urzędnik państwowy średniego szczebla miesięcznie zarabia równowartość dwóch puszek Coca-Coli – porównuje Wilk. – Wynagrodzenie nie pozwala na utrzymanie ani siebie, ani tym bardziej rodziny. Olbrzymie zubożenie społeczeństwa powoduje z kolei ogromną korupcję i wzrost przestępczości – wyjaśnia ekspert.

Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dorośli w Sudanie Południowym muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście. Tymczasem dzieci nie są w stanie przetrwać na takiej diecie i zaczynają spalać własne mięśnie, popadać w opuchliznę głodową, umierać z głodu. Stąd ogromna mobilizacja międzynarodowych organizacji humanitarnych, aby nie dopuścić do przedwczesnej śmierci setek tysięcy dzieci.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes PCPM. Ta specjalna żywność to wysokoenergetyczna pasta, przypominająca masło orzechowe.

FUNDACJA FILEO – KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej