602 skruszonych byłych terrorystów Boko Haram składa przysięgę wierności Nigerii

Dowództwo Obrony (DHQ) podało, że 602 skruszonych byłych terrorystów złożyło przysięgę wierności Federalnej Republice Nigerii po zakończeniu programu deradykalizacji, rehabilitacji i reintegracji podjętej w ramach rządowej inicjatywy „Operacja Bezpieczny Korytarz” w stanie Gombe.

DHQ stwierdziło, że przysięga wierności jest ważna, aby podkreślić ich lojalność, dyscyplinę i posłuszeństwo wobec Federalnej Republiki Nigerii.

Stwierdzono, że implikacją przysięgi jest to, że pod koniec programu, jeśli popełnią jakiekolwiek przestępstwo, byli terroryści utracą wszystkie przywileje i będą odpowiedzialni za przestępstwo przeciwko państwu.

Daje to 882 liczbę skruszonych byłych bojowników Boko Haram, którzy zostali przeszkoleni w programie od początku jego istnienia.

Byli powstańcy złożyli przysięgę przed 11-osobowym składem quasi-sądowym.

Koordynator, generał dywizji ds. Mediów obronnych John Enenche, poinformował o tym podczas briefingu dla mediów w Abudży na temat operacji wojskowych w całym kraju w ciągu ostatnich siedmiu dni.

Zapewnił Nigeryjczyków o militarnym postanowieniu zabezpieczenia kraju, podobnie jak doradził opinii publicznej, aby nadal na czas przekazywała informacje o działalności przestępców w ich różnych lokalizacjach najbliższym wojskowym i innym agencjom bezpieczeństwa w celu podjęcia natychmiastowych działań.

źródło: sunnewsonline.com