40 zamordowanych chrześcijan w Nigerii przez podejrzanych dżihadystów Fulani

06/08/2021 Nigeria  Według Sahary Reporters, uzbrojeni mężczyźni podejrzani o to, że są pasterzami Fulani, zaatakowali społeczność Odugbeho w okręgu samorządowym Agatu w stanie Benue w Nigerii, zabijając ponad 40 mieszkańców 7 czerwca.

Policja nie wydała żadnych oświadczeń w sprawie incydentu, jednak senator Abah Moro, reprezentujący okręg senatorski Benue South, potwierdził atak.

„Jestem głęboko zasmucony atakiem na społeczność Odugbeho w Agatu LGA w niedzielę, w którym zginęło ponad 40 moich wyborców”, powiedział senator w odpowiedzi na atak. „Jest to wysoce godne potępienia i bardzo nie do przyjęcia. Jak długo ta rzeź będzie trwać nieprzerwanie w Benue South? Wystarczy.

Milicja Fulani jest czwartą najbardziej śmiercionośną grupą terrorystyczną na świecie i prześcignęła Boko Haram jako największe zagrożenie dla nigeryjskich chrześcijan, wykazując „ jasny zamiar atakowania chrześcijan i silnych symboli chrześcijańskiej tożsamości ”, według All-Party Parlamentarnego Zjednoczonego Królestwa Grupa.

Chrześcijańscy przywódcy w Nigerii wierzą, że ataki są motywowane pragnieniem przejęcia ziemi uprawnej i narzucenia islamu ludności. Wielu obywateli i przywódców politycznych jest sfrustrowanych rządem zdominowanym przez muzułmanów, który, jak się uważa, umożliwia zbrodnie Fulani. 7 grudnia Departament Stanu USA dodał Nigerię do swojej listy krajów szczególnej troski za tolerowanie „ systematycznych, trwających, rażących naruszeń wolności religijnej ”.

Proszę, módlcie się o pokój w Nigerii i aby Pan pocieszył tych, którzy opłakują stratę bliskich z powodu przemocy. Proszę, módlcie się również za sprawców tego ataku, aby zostali pobłogosławieni poznaniem prawdy ewangelii i przyjęli Jezusa jako swojego Zbawiciela.

źródło: International Christian Concern

„Wstydliwy problem świata”. Głód milionów dzieci to hańba ludzkości

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Według ONZ, Sudan Południowy znajduje się na trzecim, najtragiczniejszym poziomie kryzysu humanitarnego. Oznacza to, że przetrwanie tego społeczeństwa jest poważnie zagrożone. Ponad połowa ludności tego kraju, czyli ok. 7 mln ludzi, przez sześć czy siedem miesięcy w roku nie ma wystarczającej ilości jedzenia.

Wojna w Południowym Sudanie trwa, z niewielkimi przerwami, od 1956 roku. Pierwsza wojna domowa trwała aż do 1972 roku. Kolejny wewnętrzny konflikt rozpoczął się już w 1983 roku i był jednym z najbardziej krwawych działań wojennych na świecie. Zginęło około 1,5 miliona cywilów, a ponad 4 miliony osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.

– Sudan Południowy jest pogrążony w chaosie. Rząd, zdominowany przez jedną grupę etniczną, walczy ze wszystkimi innymi plemionami. A tych w Południowym Sudanie jest ponad pięćdziesiąt. – tłumaczy dr Wojciech Wilk. Rzeczywiście wojna obejmuje niemal cały kraj. Jedynie niewielkie obszary uchowały się od przemocy. Działania zbrojne na tak wielką skalę nie mogły pozostać bez konsekwencji.

– Gospodarka zamarła. Rząd nie ma pieniędzy na wypłaty nawet dla swoich żołnierzy. Nie działają ośrodki zdrowia, szkoły, transport, a kraj pożera szalejąca inflacja – wyjaśnia szef PCPM. – Dla przykładu, urzędnik państwowy średniego szczebla miesięcznie zarabia równowartość dwóch puszek Coca-Coli – porównuje Wilk. – Wynagrodzenie nie pozwala na utrzymanie ani siebie, ani tym bardziej rodziny. Olbrzymie zubożenie społeczeństwa powoduje z kolei ogromną korupcję i wzrost przestępczości – wyjaśnia ekspert.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dorośli w Sudanie Południowym muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście. Tymczasem dzieci nie są w stanie przetrwać na takiej diecie i zaczynają spalać własne mięśnie, popadać w opuchliznę głodową, umierać z głodu. Stąd ogromna mobilizacja międzynarodowych organizacji humanitarnych, aby nie dopuścić do przedwczesnej śmierci setek tysięcy dzieci.

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes PCPM. Ta specjalna żywność to wysokoenergetyczna pasta, przypominająca masło orzechowe.

MAPA GŁODU

Jak pokazuje mapa głodu w Sudanie Południowym, kolorem czerwonym zaznaczony jest między innymi rejon Awaeil East, gdzie pomoc wysyła PCPM. Jedynie na tym obszarze szacuje się, że niedożywionych jest kilkadziesiąt tysięcy dzieci, które bez pomocy, mogą nie dożyć kolejnych plonów.

FUNDACJA FILEO – KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej