zdjęcie poglądowe

Według raportu Release International , żołnierze napadli w zeszłym miesiącu na spotkanie modlitewne, w którym wzięło udział 23 osoby, głównie kobiety, w stolicy Erytrei, Asmarze. Mniej więcej w tym samym czasie, 660 mil na południowy wschód od miasta Assab, aresztowano 12 dodatkowych osób podczas spotkania modlitewnego w domu. Obie grupy trafiły do ​​pobliskich więzień.

„Dwa naloty na spotkania modlitewne osłabiły nadzieje, że rząd złagodzi swoją surową represyjną politykę wobec chrześcijan w tym kraju” –  stwierdził Barnabas Fund.

Erytrea „pozostaje jednym z najgorszych krajów na świecie pod względem prześladowań chrześcijan”.

Szacuje się, że w Erytrei, kraju rządzonym przez wojskową dyktaturę, przebywa około 500 chrześcijańskich więźniów wiary. Po aresztowaniu prześladowani chrześcijanie często znikają bez śladu, pozostawiając swoich bliskich bez informacji o ich miejscu pobytu i bezpieczeństwie. Warunki w więzieniach są jednymi z najtrudniejszych na świecie, więźniowie przetrzymywani są w kontenerach transportowych, a wierzący są często torturowani, próbując skłonić ich do wyrzeczenia się wiary.

Cieszymy się z nowo odzyskanej wolności osób wypuszczonych z więzienia w Erytrei, ale niezwykle ważne jest, abyśmy nadal modlili się za tych, którzy pozostają w niewoli.

źródło: persecution.org

Sudan Południowy: brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. Dzieci są zagrożone śmiercią z głodu

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)