300 kolejnych niewolników uwolnionych w Sudanie Południowym

Christian Solidarity International (CSI) pomogło kolejnym 300 osobom uciec z niewoli w Sudanie i wrócić do domu w Sudanie Południowym, aby odbudować swoje życie.

Kierownik projektu CSI Franco Majok był w Sudanie Południowym, aby nadzorować drugą w tym roku akcję wyzwolenia niewolników, która zakończyła się 22 i 23 maja. W ciągu dwóch dni 150 byłych niewolników wróciło do hrabstwa Aweil North i tyle samo do hrabstwa Aweil East, w pobliżu granica z Sudanem.

Wszyscy uwolnieni – 183 kobiety i 117 mężczyzn – otrzymali kozę, zestaw przetrwania, motykę do uprawy roli, 20 kg sorgo i 20 kg orzeszków ziemnych. Ilość dostarczonej żywności była wyższa niż zwykle ze względu na obecne ryzyko głodu w Sudanie Południowym.

Zespół medyczny zapewnił leczenie jednej trzeciej osób powracających z powodu różnych chorób i urazów.

„Nie było żadnych problemów i wszystko poszło dobrze”, powiedział z ulgą Franco po wyzwoleniu niewolników. „Ludzie byli tacy szczęśliwi”.

Szczelina głodu

Kolejnym powodem do świętowania było rozpoczęcie pory deszczowej, która w tym roku nadeszła wcześnie, dając nadzieję rolnikom po wyniszczającej suszy.

„Większość upraw umiera, to bardzo przerażająca sytuacja”, powiedział Franco.

Dwóch uwolnionych to Ajong Kenyang Akoon i Bol Akech Marol. 34-letnia Ajong była tak młoda, kiedy została schwytana przez handlarzy niewolników, że niewiele o tym pamięta. Aż za dobrze wspomina brutalne traktowanie, jakim była poddawana jako niewolnica. W porze deszczowej pracowała długie dni na farmie pana za darmo. Mimo ciężkiej pracy była regularnie bita i obrażana. W porze suchej przynosiła wodę i sprzątała dom. Gdy dorosła, Ajong była wielokrotnie gwałcona przez swojego pana i urodziła dwoje dzieci.

Bol, lat 50, pracował w obozie dla bydła, kiedy Arabowie zaatakowali i pojmali jego i innych. Po przymusowym marszu na północ Bol został skierowany do pracy na farmie, a także doglądał krów. Był zawsze głodny. Wypełniał swoje samotne godziny myśląc o Bogu i wierzył, że to odpowiedź na modlitwę, gdy odzyskał wolność. Bol jest zdeterminowany, by wybaczyć swojemu panu i zapomnieć o jego brutalnym traktowaniu, ale mówi: „Najlepszą część mojego życia straciłem w niewoli, mam teraz 50 lat i nie mam rodziny ani niczego, co mógłbym nazwać własnością”.

Jak dotąd w tym roku CSI zwróciło 600 byłych niewolników do ich domu w Sudanie Południowym, a na najbliższe miesiące zaplanowano dalsze akcje wyzwolenia.

źródło: csi-usa.org

„SUDAN POŁUDNIOWY – PRZEMILCZANE CIERPIENIE”

Dziecko z sudańskich gór Nuba wykazuje oznaki poważnego niedożywienia w ośrodku żywieniowym w obozie dla uchodźców Yida w Sudanie Południowym.
GŁÓD DOTYKA 60 PROCENT POPULACJI
Sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w Sudanie Południowym osiągnęła poziom kryzysowy i konieczne są działania na większą skalę.

Zgodnie z prognozami Zintegrowanej Klasyfikacji Faz Bezpieczeństwa Żywnościowego (IPC), szacuje się, że 5,8 mln osób (48% populacji) doświadczyło kryzysowego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (faza 3 IPC) lub gorzej – liczba ta ma wzrosnąć do 7,2 mln (60 procent populacji) podczas trwającego chudego sezonu od kwietnia do lipca 2021 r.

60,5 proc. mieszkańców Sudanu Południowego to chrześcijanie z czego niemal 40 proc. to katolicy, a 20,7 proc. stanowią protestanci (anglikanie, baptyści i zielonoświątkowcy). Wielu z nich musi emigrować. Po długotrwałej suszy mamy teraz katastrofalną powódź, brak żywności, brak domów. To co zostało odbudowane po wojnie teraz zostało zniszczone przez powódź. Prezydent ogłosił w kraju klęskę żywiołową. Jak podają międzynarodowe organizacje z ok. 13 mln mieszkańców, ok. 7 mln potrzebuje natychmiastowej pomocy – żywność, leki, woda pitna bo prawie 60 proc. ludności nie ma dostępu do czystej wody.

Korzystają z wody po powodzi w której topiły się zwierzęta, której używają do wody higieny co owocuje chorobami takimi jak malaria, czy dur brzuszny.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodze, zmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Niestety nie mają dostępu do innej wody – zwrócił uwagę Dyrektor Polskiej Sekcji Papieskiego Stowarzyszenia ‘Pomoc Kościołowi w Potrzebie ks. Waldemar Cisło. Zdaniem duchownego najcenniejszą rzeczą którą możemy ofiarować mieszkańcom Sudanu to modlitwa i wsparcie materialne.

– Wszędzie mamy swoje struktury więc jest nam najłatwiej dotrzeć z pomocą. Pomagamy na miejscu poprzez księży, parafie, zaufanych ludzi tak, że ta pomoc dociera do najbardziej potrzebujących – zapewnił ks. Cisło.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

Przypominamy o obywatelach i obywatelkach tego kraju, zwłaszcza tych najmłodszych, apelując o konkretną dla nich pomoc.

• 9 lipca 2011 r. Sudan Południowy po dekadach przemocy i konfliktów ogłosił niepodległość jako najmłodszy naród na świecie
  • Brutalny konflikt wybuchł pod koniec 2013 roku. Ponad 2,2 miliona ludzi zostało zmuszonych do ucieczki, głównie do krajów regionu: Etiopii, Sudanu i Ugandy.  Kolejne 1,6 mln uciekało w obrębie kraju
  • Dziś obywatele Sudanu Południowego są dziś jedną z 5 najliczniejszych na świecie społeczności, którzy są uchodźcami (obok Syrii czy Afganistanu)
  • To także  jeden z krajów w najgorszej sytuacji żywnościowej na globie (brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy 60% populacji)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone.

Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej

MAPA GŁODU