27.04.2020 Chiny: Usunięto krzyż z kościoła Anhui zbudowany przez amerykańskich misjonarzy-wideo

link do filmu

Kolejny kościół w chińskiej prowincji Anhui poniósł los usunięcia krzyża, gdy Chiny powoli dochodzą do siebie po pandemii COVID-19.

Jako największy i jedyny kościół w mieście Hefei, Hefei Christian Church (HCC) został po raz pierwszy założony przez amerykańskich misjonarzy wysłanych przez uczniów w Chinach w 1896 roku. Jego założenie rozpoczęło się wraz z misją medyczną kierowaną przez dr Jamesa Butcharta.

Po rundach przeprowadzek i rozbudowy kościół został odnowiony w kwietniu 2006 roku za zgodą władz miasta. 14 lat później, 27 kwietnia 2020 roku, krzyż tego sankcjonowanego przez państwo kościoła został siłą usunięty przez lokalne władze.

W filmie udostępnionym przez tweeta księdza Francisa Liu , z głośnikiem wciąż promującym porady dotyczące zapobiegania wirusom w tle, widać kilku pracowników i dźwigów pracujących przy usuwaniu krzyża. W nocy, kiedy usunięto jasny czerwony krzyż, kobieta szlochała, lamentując: „Krzyż został zdjęty, krzyża już nie ma!”

HCC stała się drugą ofiarą usunięcia krzyża w mieście Hefei, po tym, jak 15 kwietnia zdemontowano kolejny sprawdzony przez państwo krzyż kościoła Feixi Sanhe.

Od początku tego roku Anhui odnotowało wzrost usuwania krzyżowego. Według China Aid, sekretarz komitetu partii prowincji Anhui Li Jinbin stwierdził w lutym 2019 r., Że „[powinniśmy] nalegać na sinizację religii i holistycznie zapobiegać infiltracji wrogich sił”. Od tego czasu kościół w Funan Country został rozebrany, a jego pastor i przywódca zostali zatrzymani; kościoły w mieście Bengbu i mieście Fuyang również straciły swoje krzyże.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org