17-letni Danish Masih, chrześcijanin porwany i zgwałcony przez grupę muzułmanów

Il 17enne Danish Masih è stato tenuto prigioniero per cinque giorni e drogato.
17-letni Danish Masih był przetrzymywany w niewoli przez pięć dni i odurzony. Policja działała późno, nikt nie został aresztowany. Katolicka Komisja Sprawiedliwości i Pokoju wzywa do wprowadzenia nowego ustawodawstwa, które położy kres tym praktykom wymierzonym w chrześcijan.

Faisalabad (AsiaNews) – Odurzony narkotykami, porwany i torturowany przed porzuceniem przez grupę muzułmanów na opustoszałym obszarze Pakistanu. Tak stało się z Masihem, 17-letnim chrześcijaninem z miasta Ghafari. Chociaż jego ojciec zgłosił zniknięcie młodzieńca, policjanci nie ruszyli się, a chłopiec sam wrócił do domu po pięciu dniach w niewoli.

Zgodnie z tym, co do tej pory zrekonstruowano, Danish Masih został odurzony narkotykami i stracił przytomność, zanim został porwany przez muzułmanina Ali Razę i jego gang. Trzymali go jako więźnia w nieznanym miejscu i zgwałcili. Następnie wrzucony w pobliżu Faisalabad, młody człowiek zdołał znaleźć drogę do domu i poinformować rodzinę.

Lala Robin wyraziła swoje rozczarowanie postawą policji: „Jako chrześcijanie jesteśmy mniejszością i jesteśmy też sami. Dla nas nie ma sprawiedliwości i równych praw”. Chociaż policja obecnie szuka sprawców, nikt nie został aresztowany. Ale rodzina domaga się sprawiedliwości.

„Zobowiązujemy się nie oszczędzać żadnego z nich. Dołożymy wszelkich starań, aby postawić ich przed sądem i ukarać zgodnie z prawem. Prosimy policjantów o współpracę i jak najszybsze aresztowanie tych potworów ”- powiedział działacz.

Ta historia to tylko kolejny przypadek przemocy wobec chrześcijan w Pakistanie. Biorąc pod uwagę wzrost porwań, wykorzystywania seksualnego nieletnich, konwersji i przymusowych małżeństw, Komisja Sprawiedliwości i Pokoju (CCGP) zorganizowała seminarium aby zwrócić się do Zgromadzenia Federalnego i Prowincji o nowe przepisy, i położyć kres tym praktykom.

Yuhana Masih, szef CCGP, wyjaśnił, że definicja „przymusowej konwersji” powinna zostać włączona do krajowych ram regulacyjnych. CCGP poprosiła również, aby sędziowie ocenili szereg warunków dla bardziej postępowego projektu ustawy o małżeństwach i rozwodach między chrześcijanami; wśród nich: zgoda, dokładność wieku i stanu cywilnego obu stron.

źródło: asianews

Najpotrzebniejsza jest specjalistyczna, wysokoenergetyczna żywność, aby ratować dzieci w Sudanie Południowym

Dzieci z Somalii każdego dnia przechodzą niewyobrażalne piekło. Umierają z głodu, pragnienia i wycieńczenia. W ich kraju brakuje podstawowych lekarstw, więc zosłabiają je dodatkowo wszelkie choroby.

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

MAPA GŁODU

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)