135 incydentów przeciwko ewangelikom zgłoszonych w Indiach w pierwszej połowie 2020 r

Półroczne sprawozdanie Komisji Wolności Religijnej Wspólnoty Ewangelickiej Indii (EFIRL) potwierdza, że ​​w pierwszych sześciu miesiącach 2020 r. Odnotowano 135 przypadków nienawiści i przemocy wobec chrześcijan.

„Absolutne poczucie bezkarności wywołane w aparacie administracyjnym Indii przez zamknięcie kraju wywołane pandemią COVID-19 i wynikający z tego brak społeczeństwa obywatelskiego na ulicach i w sądach pogorszyło środowisko ukierunkowanej nienawiści i przemocy wobec chrześcijan w głównych stanach Indii i stolicy ”, podkreśla raport.

Według jednostki ewangelickiej, „lincz, groźby, ostracyzacja społeczności i skoordynowane wysiłki, aby zaprzestać uwielbienia i dzielenia się ewangelią” to główne incydenty przeciwko chrześcijanom w Indiach.

Potępili również, że „ ofiary nie mogą uciekać się do normalnych systemów powiadamiania policji i poważnie ograniczyły dostęp do sądów w celu uzyskania pomocy”.

EFIRL wyjaśnia, że ​​„bliskie załamanie się mediów, niemożność wyjazdu aktywistów do odległych wiosek z powodu zamknięcia i ograniczeń w transporcie poważnie ograniczyło dokładne gromadzenie danych na temat prześladowań mniejszości religijnych”.

„Zwłaszcza w wyjątkowych sytuacjach izolacji społecznej, jak na przykład godzina policyjna w Covid, wspólnota chrześcijańska zastanawia się, jak bardzo są bezpieczni, skoro nawet muzułmanie są tak brutalnie atakowani przez religijnych fanatyków politycznych w pozornie dobrze zorganizowanych formacjach w mediach społecznościowych” – podkreśla.

możesz przeczytać cały raport – tutaj

źródło: evangelicalfocus.com