12 kwietnia 2020: Para nowożeńców i inni uprowadzeni z wesela w kościele w Nigerii

Pomimo tej masowej migracji i dewastacji rząd Nigerii nadal przymyka oko na przemoc i krzywdę.

Według Morningstar News para i wielu obecnych na weselu zostali zabrani przez uzbrojonych bandytów uważanych za bojowników Fulani, gdy pastor prowadził ceremonię. Lokalny mieszkaniec powiedział, że zabrano tych, którzy nie byli w stanie wydostać się z kościoła, i nie zgłoszono żadnych wiadomości o ich obecnej sytuacji. W kolejnej serii ataków to samo miasto straciło co najmniej pięć osób w wyniku ataków bojowych Fulani.

Kontynuacja Ataków w Nigerii powoduje masową dewastację społeczności chrześcijańskich. Setki tysięcy chrześcijan przesiedlonych w środkowym pasie z powodu przemocy. Wiele z tych osób to rolnicy na własne potrzeby, którzy potrzebują dostępu do swojej ziemi, aby zaspokoić nawet najbardziej podstawowe potrzeby swoich rodzin, takie jak żywność i odzież. Kiedy stają się osobami wewnętrznie przesiedlonymi (IDP), często muszą uciekać do dużych miast lub do innej rodziny. Następnie stają się obciążeniem dla tych rodzin, co dodatkowo zwiększa obciążenie społeczności, które nie są bezpośrednio dotknięte przemocą.

Pomimo tej masowej migracji i dewastacji rząd Nigerii nadal przymyka oko na przemoc i krzywdę!!!

W celu uzyskania informacji prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .