05.02.2020 Pakistan: 14-letnia pakistańska chrześcijanka uprowadzona przez grupę uzbrojonych muzułmanów.

W niedzielę 26 kwietnia 14-letnia chrześcijanka z Madina Town, została porwana przez grupę uzbrojonych muzułmanów. Według lokalnych raportów rodzina chrześcijańskiej dziewczynki złożyła raport policyjny i błaga policję o odzyskanie krewnego.

Według pierwszego raportu informacyjnego (nr 834/20) złożonego na policję Myra Shehbaz została porwana przez grupę muzułmanów pod przewodnictwem Muhammada Naqasha. Naoczni świadkowie twierdzą, że Myra została zaatakowana podczas podróży do domu w niedzielne popołudnie.

Pervez Masih, Younas Masih i Naeem Masih, naoczni świadkowie, twierdzili, że porywacze Myry wciągnęli ją do samochodu i Myra próbowała się oprzeć. Ci naoczni świadkowie nie byli w stanie pomóc Myrze, ponieważ porywacze byli uzbrojeni i oddali kilka strzałów w powietrze.

Nighat, matka Myry, powiedziała (ICC), że obawia się, że jej córka zostanie zgwałcona, silnie nawrócony na islam, a nawet zabity.

„ Błagam władze o sprowadzenie mojej córki ” – powiedział Nighat do ICC. „ Sprawcy powinni również zostać ukarani zgodnie z prawem.

Porwania i napaści na kobiety i dziewczęta ze społeczności mniejszości religijnych w Pakistanie są niestety częste. Według badania przeprowadzonego przez Ruch na rzecz Solidarności i Pokoju Pakistanu, około 1000 kobiet i dziewcząt z hinduskiej i chrześcijańskiej społeczności Pakistanu jest atakowanych, uprowadzanych, zmuszanych do małżeństwa ze swoim porywaczem i każdego roku przymusowo nawracanych na islam.

Kwestię religii często wprowadza się również w przypadkach napaści na tle seksualnym, aby postawić ofiary mniejszości religijnych w niekorzystnej sytuacji. Wykorzystując uprzedzenia religijne, sprawcy wiedzą, że mogą ukryć i usprawiedliwić swoje zbrodnie, wprowadzając element religii.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .