03.05.2020 Policja brutalnie napada na kościół domowy w Chinach (wideo)

3 maja lokalne władze brutalnie napadły na kościół domowy w chińskim mieście Xiamen w prowincji Fujian podczas niedzielnego nabożeństwa. Kilku członków zostało rannych podczas procesu, gdy policja zaprowadziła ich na ziemię i zaciągnęła na podłogę.

O 9.00 dziesiątki ochroniarzy i funkcjonariuszy z lokalnego Biura ds. Etnicznych i Religijnych WTARGNĘŁO do kościoła Xingguang w dzielnicy Jimei, gdy członkowie śpiewali pieśni nabożne. Bez dokumentacji prawnej władze przerwały świadczenie usługi, nazywając zgromadzenie „nielegalnym”.

Członkowie kościoła zablokowali wejście, ale byli w stanie oprzeć się tylko przez krótki czas. Nie minęło wiele czasu, zanim władze wbiegły do ​​drzwi i krzyczały na członków, jednocześnie domagając się, aby przestali nagrywać za pomocą telefonów komórkowych.

Widząc opór, policja wyciągnęła kilku członków za drzwi i porwała telefony komórkowe. W filmie udostępnionym przez kaznodzieja Yang Xibo z Xunsiding Church można zobaczyć policję wbijającą głowy członków w ziemię. Inni krzyczeli: „Przestań kręcić!” członkom kościoła i sąsiadom, którzy rejestrowali gwałtowne wtargnięcie.

W innym filmie udostępnionym przez chińską chrześcijańską wspólnotę członek kościoła oskarża:

„Wszedłeś do mojego domu, złapałeś nasze telefony komórkowe, pobiłeś ludzi, wtrącałeś się gwałtownie. To niedozwolone! ”

Kościół Xingguang spotyka się w rezydencji, ponieważ odmówił przyłączenia się do sprawdzonego przez państwo Kościoła Trzech Jaźni.

Według Boba Fu z China Aid, Xu Wenping doznał kontuzji klatki piersiowej, złamania żebra i siniaka na rękach. Dwóch innych mężczyzn i kobiet zostało również rannych podczas starcia. Dzieci na miejscu były przerażone i krzyczały, gdy były świadkami chaotycznego incydentu i natarcia policji.

W pewnym momencie władze siłą weszły do ​​domu sąsiada na piętrze i usunęły trzyosobową rodzinę, ponieważ dokumentowały to wydarzenie. Weszli także do kilku domów bez pozwolenia i sprawdzili książki, w tym książki dla dzieci.

Sześciu mężczyzn zostało zatrzymanych po nalocie i zwolniono ich dopiero o godzinie 21.00. Inni członkowie kościoła powitali ich oklaskami i uściskami, kiedy wyszli z posterunku policji.

Xingguan Church został wcześniej najechany 19 kwietnia przez personel rządowy z pięciu różnych departamentów. Kaznodzieja kościoła, Tytus Yu, otrzymał wczoraj zawiadomienie o karze administracyjnej za naruszenie kilku artykułów – przepisów religijnych. W zawiadomieniu zwrócono się do niego o skorygowanie jego nielegalnego działania, w przeciwnym razie jego kościół spotkałby się z karnym zamknięciem.

Gina Goh, regionalna dyrektor ICC w Azji Południowo-Wschodniej, powiedziała:

„Gdy zagrożenie pandemią zmniejsza się, Chiny wznowiły walkę z chrześcijaństwem, bez względu na to, czy ofiarami są kościoły domowe, czy nie. W ostatnich tygodniach obserwowaliśmy wzrost liczby wyburzeń kościołów i przeprowadzek krzyżowych na sankcjonowanych przez państwo kościołach w całych Chinach, podczas gdy zgromadzenia kościołów domowych nadal doświadczają zakłóceń i prześladowań. Godne ubolewania jest to, że lokalne władze nie tylko przeprowadziły ten nalot bez odpowiedniej procedury, ale zastosowały nadmierne użycie siły wobec członków kościoła i przypadkowych osób. ICC wzywa społeczność międzynarodową i rząd USA do potępienia ciągłego łamania praw człowieka w Chinach ”.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org . O ICC
International Christian Concern jest bezstronną organizacją charytatywną 501 (c) (3) skupiającą się na prawach człowieka, wolności religijnej i pomagającej prześladowanemu Kościołowi chrześcijańskiemu na całym świecie.

Kontakt z mediami
Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji